Aktualizace 2019/12: Přidány odkazy na Word<=>Markdown konvertory.

Před pár lety jsem si oblíbil pro psaní článků Markdown. Je to vlastně čistý text s pár formátovacími znaky a konvencemi, které označují nadpisy, odrážky, blok kódu atp.

Díky sadě nástrojů (popisují níže), se mi s Markdownem pracuje velmi hezky v mnoha situacích a prostředích.

StackEdit.io - online editor
StackEdit.io – online editor

Výhody Markdownu

Proč jsem si Markdown oblíbil?

  • Rychlost psaní: Celý text píšu, vč. formátování, aniž bych použil myš. Editor(y), které používám jsou, jak bychom tak dnes řekli distraction free. Editory mají standardní zkratkové klávesy pro Bold, Italic, Underline, Code, Link, Blocquote. Znak mřížky (#), označující nadpisy, se na české klávesnici napíše pomocí pravý Alt + X.
  • Převod na HTML: Markdown editory umí obvykle exportovat do HTML kódu, který je na rozdíl od exportu z Wordu či z Google Drive čistý HTML kód bez balastu a formátování. HTML kód pak rovnou vložím do redakčního systému a mám zajištěno, že se bude zobrazovat korektně (tzn. nepřenese si nežádoucí formátování z textového editoru).
  • Prostý text: Markdown je čistý text, (plain text) a nehrozí tak, že vám skryté formátování nějak poškodí text či programový kód. Anglické uvozovky se nezmění na typografické, znak spojovníku (mínus, pomlčka) se nezmění na typografickou pomlčku atp. To je důvod, proč se v Markdownu nebojím psát zadání vč. programového kódu pro web developery. Jedním kliknutím pak exportuji jako plaintext i formátované PDF či HTML. Navíc programátorům je Markdown blízký, protože se v něm píše typicky dokumentace (např. na Githubu).

Moje oblíbené Markdown editory a nástroje

  • StackEdit – můj primární online editor. Umí synchronizaci s Google Drive a dalšími cloudovými úložištěmi. Umí export do HTML a PDF (PDF je placené).
  • Typora – offline editor pro Windows, Linux a OS X. Je zdarma a umí export do mnoha formátů (PDF, HTML, Word, RTF, ePub aj.). Je výbornou náhradou již neaktualizovaného MarkdownPadu.
  • Docs to Markdown – Google Docs Extension – občas mám článek napsaný v Google Docs (třeba proto, abych mohl získat feedback formou komentářů) a potřebuji ho převést na Markdown či HTML. Tento jednoduchý doplněk to umí.
  • Markdown Tables Generator – uznávám, že tvorba tabulek v Markdownu manuálně je fakt pro hardcore nadšence. Proto já tvořím tabulky v online editoru.

Word Markdown export/import

Pokud si bez Wordu svou tvorbu nedovedete představit, nabízí se použití dvou nástrojů:

  1. webové služby, která konvertuje .doc(x) na Markdown –  word2md.com. Zvládla správně z Wordu převést i blok kódu.
  2. doplňku přímo do Wordu – Writage, který umožňuje
    • uložit soubor jako Markdown (.md) – zvládnul i dokument s obrázky, které extrahoval, uložil do složky a nalinkoval je z Markdown dokumentu
    • exportovat do schránky vybranou část textu jako Markdown
    • vložit ze schránky Markdown do Wordu

Z mých zkušeností nejlepší kontrolu českého pravopisu má Word a tak se vyplatí si základ některých článků napsat ve Wordu a následně exportovat a doformátovat v Markdownu.

Co vy a Markdown?

Používáte nějaké šikovné nástroje v souvislosti s Markdownem? Podělte se v komentářích.
Mezi nástroji neuvádím žádnou appku pro mobil/tablet, protože na tabletu už jsem dlouho delší texty nepsal a appka, kterou jsem používal (s názvem Matcha) mezitím zanikla.

Související

Nenech si to pro sebe...

Pokud tě článek zaujal, sdílej ho s ostatními. Díky!