Často překvapím lidi ve svém okolí tím, jaké používám nástroje. Proto sdílím svých 5 oblíbených nástrojů, které mi usnadňuji a zefektivňují on-line komunikaci a sdílení myšlenek. Všechny jsou dobře použitelné zdarma, ačkoliv mají své placené varianty (z níže uvedených používám placenou verzi jen Diigo).

Aktualizováno 2021/03 – přidán nástroj Milanote.

Whereby (dříve Appear.in) – Videocall jednoduše

Chcete rychle videocall s možností sdílení obrazovky? Nemusíte mít instalovaný Skype nebo vytvářet vždy nový odkaz pro Google Hangouts.

S Appear.in si vytvoříte svoji “místnost” se stálou adresou (URL) a jednoduše odkaz nasdílíte komu potřebujete. Když máte místnost zamknutou, nově příchozí musí “zaklepat” (uvidíte jeho fotku z kamery) a vy ho do místnosti vpustíte.
Stačí instalovat doplněk do prohlížeče Chrome. Verze zdarma je omezena max. na 4 účastníky callu. Appear.in má i mobilní aplikaci pro Android i iOS.

Placená verze Appear.in umožňuje více účastníků, vlastní branding místnosti a také můžete mít pod jedním účtem více místností s vlastní adresou.

Loom – Video za tisíc slov

Jednoduchá on-line služba a doplněk do Chrome pro záznam videa z obrazovky včetně zvuku (a případně i web kamery). Opravdu na pár kliknutí můžete sdílet feedback, komentář či cokoliv, co byste jinak dlouze popisovali do e-mailu.

Videa můžete členit do složek, a také můžete přístup k videu omezit heslem.

Diigo – Anotace a sdílení článků

Diigo je služba, kterou používám již 10 let hlavně pro ukládání odkazů, ke kterým se chci někdy vrátit. Další funkcí je možnost zvýraznit kusy textu (mátě 4 klasické barvy zvýrazňovače, které můžete kombinovat) či doplnit komentáře na různá místa stránky.

A takto komentovanou stránku/článek můžete s někým nasdílet (podívejte se na ukázku).

Screenpresso – Screenshot / Editace / Sdílení

V okamžiku, kdy jsem objevil Screenpresso pro Windows (a je už to pár let zpátky), jsem přestal používat všechny alternativní nástroje pro screenshoty. Proč?

  • výborná integrace s Windows – stisknete jen PrintScreen klávesu; uložení do vybrané složky na počítači
  • chytrý výběr oblasti – tzn. umí detekovat jednotlivá okna a části oken
  • bohaté možnosti anotace – rámečky, zvýrazňovač, text, bubliny, ikony, šipky a další
  • možností editace – rozmazání, ořez, výřez
  • možnosti uploadu do cloudových úložišť (Dropbox, OneDrive, GoogleDrive, Evernote, …) i na vlastní FTP

Navíc umí nahrávat i video (ale pro videa používám výše zmíněný Loom).

Miro (dříve RealTimeBoard) – Komentáře k vizuálnímu obsahu a diskuze

Nástroj pro spolupráci online nad vizuálním obsahem. Já a pár lidí z mého okolí (UX, product/project management) využíváme tento nástroj především k diskuzi nad screenshoty webu.

Ale určitě RealTimeBoard najde i uplatnění v jiných situacích.

Významné plus je, že nástroj existuje i jako aplikace pro Android, iOS i Windows.

Milanote – Boardy s vizuálním obsahem

Nedávno (2021/03) jsem narazil ještě na nástroj podobný Miru. Milanote se hodí především pro kreativní koncepty či moodboardy (případně v osobním životě i na „vision boardy“ :-)). Nabízí opravdu širokou paletu přichystaných šablon.

Boardy (nástěnky, stránky) můžete vzájemně provázat a vytvořit z nich stromovou strukturu – zvládnete tak třeba i rozcestník na typové stránky plánovaného webu.

Jednotlivé prvky můžete propojovat šipkami, vizuálně zarovnat. Kromě obrázků můžete snadno přidat odkaz na externí web či uploadovat související dokument. Textový obsah můžete psát jako poznámkové lístečky nebo komentáře.

Oceňuji, že v rámci poznámek jde text dobře formátovat (vč. například vložení kousku formátovaného kódu) a je zde podpora Markdownu.

Související

Nenech si to pro sebe...

Pokud tě článek zaujal, sdílej ho s ostatními. Díky!